26 dec. 2010

Äggljus
Ett trevligt litet pyssel till påsk är att gjuta ljus i äggskal.

Passa på att spara skalen när du bakar pannkakor eller äter kokt ägg till frukost! Sköjl ur äggen noga och låt dem torka.

Smält ljusstumpar eller ljusmassa i vattenbad. Jag använder en gammal konservburk, som jag lägger ljusresterna i. Burken ställer jag sedan i ett vattenbad på spisen. Om man har stora klumpar med stearin från t ex nedbrunna blockljus går det bra att hyvla av spån med en potatisskalare.

Sätt äggskalen i äggkoppar, så att de står stadigt. Sätt i en veke (jag kör med färdiga från hobbybutiken). Häll i lite av det smälta stearinet. Tänk på att det är varm, så ta det försiktigt! En grilltång kan vara bra att hålla burken med när man häller! När stearinet stelnat och veken fastnat häller du på resten. För att veken skall hamna rakt kan man lägga två tändstickor på ägget som stöd:

När stearinet stelnat bryter du bort kvarvarande skal och klipper av veken i lagom längd. Sedan är det bara att tända ljusen och mysa! Tänk bara på att bryta bort uppstickande skalrester efterhand som ljuset brinner ner, annars blir det lätt sotigt och rökigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.