26 dec. 2010

Busor!

En trevlig liten bilduppgift som passar liten som stor.


Från början skall eleverna inte veta vad det skall bli utan får i uppgift att göra ett antal tumavtryck (eller färgfläckar med pensel om man hellre vill det) på ett papper. När färgen torkat ger man dem var sin penna - helst en tunn svart penna, men det går med blyerts också. Sedan skall de göra karaktärer av sina färgpluttar. Uppgiften är att få fram olika uttryck och stämningar med bara några streck.

Såhär la jag upp min lektion i åk 4:

Tillfälle 1:
Eleverna får i uppgift att göra 12 tumavtryck på ett ritpapper. Jag säger inte vad de ska vara till.

Tillfälle 2:
Jag ritar ett stort tumavtryck på tavlan. Min fråga till eleverna är:
"Kan man få ett tumavtryck att se argt ut?"

Elevernas förslag lät inte vänta på sig. Det första förslaget som kom i båda grupperna var att göra "arga ögonbryn". Jag ritade raka streck som ögonbryn, men det var de inte nöjda mer. De skulle "slutta mer inåt och gå ihop." Jag ändrade tills de blev nöjda. Sedan fortsatte vi med munnen. Eleverna tyckte att "en arg mun är rakare än en ledsen mun". Vi diskuterade och ändrade tills vi var nöjda. Samma sak med armar och ben. Någon ställde sig upp och låtsades vara arg för att se hur man såg ut.

Vi gjorde också en lycklig busa tillsammans, innan de själva fick göra sina tumavtryck till busor.

Det blev livliga diskussioner runt borden. De tog tips och idéer från varandra och resultatet blev underbart. Massor små busor med fantastiska uttryck.

Lektionen avrundades med en diskussion om att ge uttryck och karaktär åt ett tumavtryck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.