28 dec. 2010

Nålfiltad tupp
För att nålfilta behöver du, förutom ull, en filtnål och en nålfiltningsplatta. Nålen är försedd med små hakar som gör att ullen tovar ihop sig när man sticker nålen genom ullen. Ullen blir då tätare och tätare och till sist helt fast. Samtidigt drar ullen ihop sig, så ullen man utgår ifrån är större och fluffigare.

Här är ett exempel med tuppens fot:

Lös och fluffig ull på plattan..

Ger en fast, och nästan bara 1/4 så stor tuppfot när den är klar.

Man sticker filtnålen ner i ullen och upp igen många gånger. Inte speciellt svårt, men nålen är vass, så man får akta sig så att man inte sticker sig. Det är svårt att beskriva exakt hur och var man sticker in nålen, det känner man efterhand, så det är bara att prova. Det blir inte lätt fel...

Tuppen består av olika delar:- kroppen - en stor ulltuss filtas ihop till en boll. Stick nålen in mot mitten och arbeta dig utåt.
- kammen - görs som foten ovan. Filta fast på kroppen genom att hålla kammen på plats och nåla vid basen och ner i kroppen.
- Stjärtfjädrarna - är avlånga "korvar" i olika färger. Filta fast som kammen.
- Vingarna - två triangulära bitar. Filta fast som med kammen.
- Fötterna - se ovan. Filtas fast underifrån.
- Näbben - liten triangel som filtas fast.
- Öga - se översta bilden - en liten bit svart ull filtas på direkt på tuppen.


Tyvärr har jag ingen bild på den helt färdiga tuppen....hunden snodde den i ett obevakat ögonblick. Den blev sig aldrig lik igen...tuppen alltså!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.