29 dec. 2010

GarntomtarVissa julpyssel blir aldrig omoderna - jag tycker att garntomtarna hör till dem! Dessutom är de kul att göra...
Klipp till två mallar av kartong eller kraftigt papp. Den ena skall vara ca 10 cm bred och den andra ca 15 cm.
Vira 15 varv med rött garn runt kartongen som är 10 cm. Dra av garnet och knyt knutar ½ cm från ändarna. Klipp upp ändarna. Knyt en knut mitt på. Detta blir tomtens armar.
Vira 20 varv med rött garn runt kartongen som är 15 cm. Dra av garnet och knyt en knut på mitten. Vik garnhögen på mitten vid knuten. Lägg in armarna mellan delarna och knyt en knut under armarna.

Det är nu du skall bestämma dig om du gör en pojke eller en flicka. Om det är en pojke delar du garnändarna i två delar och knyter en knut i ändarna och klipper upp garnet vid fötterna.

Om det är en flicka klipper du bara upp garnet och klipper det jämt så att det ser ut som en kjol.
Trä garn på en nål. Stick in nålen underifrån - genom kroppen och ut där huvudet skall sitta. Fäst garnet och trä sedan nålen genom en flirtkula eller en träkula med ansikte. Knyt en knut på huvudet så att huvudet fästs.

Luvan kan antingen göras av färdigt tubstickat, filt eller så kan du virka den själv:
Virka lm så att de räcker runt tomtens "huvud". Fäst ihop till en ring. Virka sedan 1 fm i varje lm ringen runt i två varv. Fortsätt sedan runt runt men minska 2 m varje varv genom att dra garnet genom 2 fm och sedan virka ihop till en fm. Fortsätt tills luvan går ihop till en spets. Klipp av garnet ca 10 cm från toppen och dra ut det, så får du en tråd att hänga tomten i.

Limma fast luvan på tomtens huvud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.