28 dec. 2010

Flätatde kort

Grunden till korten är ett dubbelt kort i kartong. Mät och rita upp en ruta på kortets framsida och skär ut rutan med en kniv: Storleken på rutan är en smaksak.
I denna rutan limmar man sedan en "matta" av flätat papper. Man kan fläta på lite olika vis. Här är ett par exempel:

Skär till remsor att fläta med.Om man vill ha jämna remsor kan man göra såhär.

Ta en bit kraftig kartong och mät ut önskad bredd från ena kanten. Dra en linje med penna. Lägg pappret som du skall skära i kant i kant med kartongen. Lägg en linjal längs din linje och skär med papperskniv.
Till kortet längst till vänster har jag använt papper av olika färg, struktur och storlek. Jag hade det rosamelerade pappret som grund. I det klippte jag ut remsor som var ca 15mm breda, men jag lät pappret vara helt i nederkant. Sedan flätade jag in remsor av olika storlek. 
Till det högra kortet har jag använt remsor av samma bredd, men med olika färg. Där flätade jag bara upp och ner som vanligt. I de rosa fälten satte jag sedan en liten dutt med silverpenna.

Kortet i mitten är lite mer komplicerat. här hade jag de mörka remsorna som bas. De sitter ihop i överkant.

Sedan flätade jag med ljusare remsor 2-1-2-1-2-1...osv. Mönstret försköts ett steg för varje rad.

I detta flätade jag sedan in remsor av guldpapper. Dessa remsor är 3/4 så breda som de andra remsorna.

Det kan vara svårt att få rätt på dessa från början men man får ta sikte på de kvadratiska rutorna och tänka att remsan skall upp under en kvadrat och ner under kvadraten närmast under till vänster.  

Detaljbild som kanske kan vara till hjälp....eller bara mer förvirrande! :)


Lägg din flätade matta plant på bordet. Sätt lim runt kanterna på kortet och tryck fast kortet mot mattan.

Renskär runtom och limma ev fast ett helt papper på baksidan för att dölja avigan, om den skulle vara mindre vacker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.