15 jan. 2011

Julgodis

Änglagott

Smält 125g vit blockchoklad i micron eller i vattenbad. Rör i 3/4 dl vispgrädde. Häll upp i knäckformar. Pudra över med florsocker och dekorera med ett litet sockerhjärta (finns att köpa i vanliga matbutiker).

Kaffeknappar

Knåda in 1 msk snabbkaffepulver i ca 100g mandelmassa eller marsipan. Rulla till en rulle med ca 2 cm diameter och skär i 1 cm skivor. Lägg skivorna på ett bakplåtspapper.

Smält vit blockchoklad och häll över med en matsked. Strö choklad- eller mockaströssel i den smälta chokladen.

Mozart-rutor

Kavla ut ca 100g marsipan till en platta. Kavla ut lika mycket Odense nougat till en lika stor platta. Kavla mellan två smörpapper, så går det lätt. Lägg nougaten på marsipanen och ställ kallt en stund.

Smält mörk blockchoklad och bred över nougaten. Låt allt stelna. Skär sedan rent kanterna (måste ätas upp!) och skär rutor som är ca 3x3 cm

Polkabräck

Smält 200g vit blockchoklad i mikrovågsugnen på medeleffekt. Ta en minut i taget och rör om i chokladen mellan varven. Krossa ca 1 dl polkagrisar och rör i den smälta chokladen. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och bryt i lagom bitar när den stelnat.

Microvågsknäck

Snabbt och lägg gör du julens godaste knäck i mikron. Receptet är vansinnigt enkelt - 1 dl grädde, 1 dl sirap och 1 dl strösocker blandas i en skål som tål mikron och som har höga kanter. Ställ in i mikron och koka på högsta effekt i 8-12 minuter. Prova om knäcken är klar genom att doppa en sked i smeten och låta det svalna - stelnar det är knäcken klar.

Vill du ha nötter eller mandel i är det bara att hacka och röra i innan knäcken fylls i formarna.



Pepparkaksmandel

Alldeles underbart goda och farligt beroendeframkallande är dessa pepparkaksmandlar. Som tur är slänger man snabbt ihop en sats när man är sugen!

Häll 1 dl strösocker och 1 tsk pepparkakskryddor i en stekpanna eller en kastrull. Sätt på värme. När sockret börjar smälta häller du i 200g sötmandel och rör om så att det pepparkaksdoftande sockret täcker alla mandlarna. Häll upp mandlarna på ett smörpapper och låt svalna.

2 kommentarer:

  1. Ska mandlarna vara skållade eller kan de ha skalet kvar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har alltid skalet kvar, men det kan man säkert göra som man vill :)

      Radera