12 feb. 2011

Mellanmålsmuffins med blåbär

Det här är ett recept på lite matigare muffins som man snabbt slänger ihop till mellanmålet. Jag har använt blåbär, men receptet går att variera. Om man utesluter sockret blir det gott med  t ex rivna morötter, riven ost, hackade oliver och soltorkade tomater....

Ingredienser

100 g frusna blåbär + 2 msk vetemjöl

4½ dl vetemjöl
½-1 dl strösocker
3 tsk bakpulver
½ tsk salt

1 ägg
1 dl filmjölk (kan bytas ut mot mjölk)
1½ dl mjölk
50-100g smält smör eller flytande margarin

Häll blåbären i en skål och strö över mjölet. Rör om så att mjölet täcker bären.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Vispa upp ägget lätt och häll i övriga ingredienser och rör ihop. Häll smeten över de torra ingredienserna och rör ihop.

Häll i blåbären och rör försiktigt så att de fördelar sig utan att de går sönder.
Klicka upp smeten i formar. Stora amerikanska muffinsformar blir häftigt, men är du snål som jag går det lika bra med dubbla stora bullformar. Fyll nästan upp till kanten.

Grädda i ugnen i 175 grader i 20-25 minuter (stora muffins något längre)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar