15 apr. 2011

Pepparkakor

Vad vore en jul utan pepparkakor?
Köp färdig pepparkaksdeg eller gör en egen (recept finns lite längre ner).
Kavla ut degen och ta ut stora och små kakor med mått eller genom att skära. Man kan göra en mall i papper och lägga på degen och sedan skära runt med en kniv.

Om du vill kunna hänga upp dina pepparkakor, så gör ett hål i dem innan du gräddar dem. Tänk på att hålet går ihop lite under gräddningen, så gör det inte för litet.
När pepparkakorna är gräddade gör du en kristyr av:

4 dl florsocker
1 äggvita
1-2 droppar ättika, vinäger, citronsaft eller något annat surt.
ev karamellfärg

Forma en strut av ett halvt bakplåtspapper och klicka i kristyren. Spritsa mönster eller namn på pepparkakorna.

Använd också kristyren till att fästa små chokladlinser, tårtgarnityr, silverkulor eller annat smaskigt på kakorna.


Recept på pepparkaksdeg:
 
450 g farinsocker
3 dl sirap
3 dl grädde (gärna tunn)
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 tsk malda nejlikor
2 msk bikarbonat
1 kg vetemjöl

Blanda allt utom mjölet till en massa. Rör den väl. Tillsätt sedan mjölet lite i taget och arbeta in det. Låt degen vila i kylskåp över natten, men ta ut den en stund innan du skall baka, så att den inte blir för hård. Den håller 6-8v i kylskåp.
Stora kakor gräddas i 175 grader i ca 10 min
Mindre kakor gräddas i 200 grader 5-7 min
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar