3 juni 2011

Flätad pappersstjärna


Nu skal jag försöka förklara hur man viker en stjärna av papper. Det är inte så svårt som det kanske ser ut. Ge det en chans! Har du väl gjort en går det av bara farten sedan.

Utgå från fyra pappersremsor som är 25-30 cm långa och 1 cm breda. Långsidan av ett A4 papper brukar vara lagom. Vik remsorna på mitten och klipp dem lite snett i änden så går det lättare att trä dem.
1. Trä remsorna i varandra enligt bilden. Remsornas vikning ligger om en annan remsa och de låser på så sätt varandra. 

2. Lägg de ihopflätade remsorna framför dig på bordet. Remsorna ligger nu dubbelt.

3. Vik den översta av remsorna som pekar mot dig bakåt över mittkvadraten.

4. Vik den översta av de högra remsorna över mittkvadraten.

5. Vik den översta av remsorna som pekar uppåt ner över mittkvadraten.

6. Vik den översta av de vänstra remsorna över mittkvadraten, men stick in den under den första remsan du vek, så att remsorna låses. Vänd hela stjärnan upp och ner. 

7. Fyra remsor är nu kortare än de övriga. Vik den vänstra av dessa remsor bakåt-uppåt enligt bilden. 

 8. Vik remsan framåt och stick in spetsen så att det bildas en ögla som på bilden. Dra försiktigt i remsan, så bildas det en stjärnudd.

9. Gör på samma sätt med alla de kortare remsorna.

10. Vänd stjärnan upp och ner och vik de kvarvarande uddarna.
 


11. Vik de översta remsorna bakåt så att de ligger dubbelt igen. 

12. Ta den övre av remsorna som pekar uppåt och vik den nedåt och utåt enligt bilden (gul remsa). 

13. Stick in remsan under remsan uppe till vänster, så att spetsen kommer ut i udden. Dra försiktigt i remsan, så bildas en udd. 

14. Gör på samma sätt med alla remsorna och klipp sedan av de bitar som sticker ut. Eventuellt kan man dra remsan lite extra och sätta på lite lim innan man puttar in den i udden igen.

10 kommentarer:

 1. faan vad svårt det var

  SvaraRadera
 2. Det gå ju inte!!!!!!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur långt kommer du innan det tar stopp?
   Jag har gjort massor med stjärnor efter beskrivningen, men det är ju alltid lättare när man vet vad man menar.

   Radera
  2. jag har gjort 5st utan problem!

   Radera
 3. Men 25 stjärnor kan du sätta ihop en korg om du utelämnar de topplag uddarna på ena sidan. Dessutom vända spetsarna så att stjärnorna passar ihop. Två "uddar" som är vända mot varandra till en spets passar ihop med två som är vända isär. 4 stjärnor i botten och sidorna, 5 st i handtaget. Sätt sen i ett rött sidbenand på "midjan" där du har fyrkantiga hål. Hur du låser ihop stjärnorna sinsemellan tror jag ger sig själv. När du satt ihop dem på det självskrivna sätter så glöm inte att vända med de två flikarna så att stjärnorna blir låsta tillsammans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok... det har jag aldrig tänkt på. 25 stjärnor...hm. Ska ha din kommentar i tanke när jag gör stjärnor nästa gång! Tack!

   Radera
 4. 30 cm remsor räcker inte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar använda långsidan av ett A4 papper och det är bara 27 cm, och det går bra. Prova att göra dina remsor lite smalare om det inte räcker.

   mvh Git

   Radera
 5. Ett tips: istället för att kämpa med att klippa jämna pappersremsor så kan man använda presentband. Olika bredd ger olika stora stjärnor.

  SvaraRadera
 6. Jag körde fast - insåg att det var det vanliga - som vänsterhänt gör jag ofta saker spegelvänt mot beskrivningar. Tänk höger om det står vänster etc så kan det gå lättare.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.