2 juni 2011

Sprattelgubbe


Att göra sin alldeles egen sprattelgubbe är jättekul, men det kan vara lite trixigt, så det är bra om man har en vuxen till hjälp med vissa delar.

Börja med att rita upp din sprattelgubbes delar på ett vanligt ritpapper. Det ska vara två armar, två ben ett huvud och en kropp. Om man vill kan man rita huvud och kropp ihop direkt, annars limmar man ihop de delarna senare.Sedan limmar man ritpappret på ett kraftigare papper. Baksidan av ett ritblock eller ett kollegieblock blir bra. Kartongen från ett flingpaket är också ett bra alternativ. Sätt lim på baksidan av din figur, men även lite ut över kanterna. På de tomma ytorna behövs inget lim. Låt limmet torka ordentligt. Klipp sedan ut alla delarna:


 Limma fast huvudet framför kroppen.

Gör sedan hål i armarna och benen. Det ska vara ett litet större hål och ett lite mindre. Placera hålen som på bilden, med det större hålet centrerat och det mindre lite längre ut mot kanten:Mät ut var delarna ska sitta mot kroppen och gör hål i kroppen också. Fäst delarna med påsklämmor som sticks genom kroppen och armen/benet och viks ut på baksidan. Påsklämmorna ska sitta så pass löst att armen eller benet lätt går att röra och hänger rakt ner av sig själv.Stick sedan en tråd genom de mindre hålen i armarna som på bilden. Här kan det vara bra med en nål.

Gör på samma sätt med benen. Lägg tråden från armarna bakom tråden mellan benen. Dra alla trådar jämna och knyt ihop längst ner. Här kan man knyta fast en tjockare tråd om man vill.

Sedan är det bara att sprattla på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.