12 juni 2011

Tejpakvarell

Detta är ett kul sätt att bekanta sig med akvarellfärger på. Det är dessutom en övning i komposition och färglära.

Du behöver ett bra ritpapper eller ett akvarellpapper. Olika sorters tejp fäster olika mycket, så prova först så att tejpet lossnar efter att ha suttit på pappret en stund.

Lägg pappret på bordet framför dig och fäst remsor med maskeringstejp härs och tvärs över pappret. Låt gärna tejpbitarna gå lite utanför så hjälper de till med att hålla pappret stilla.

Måla sedan fälten mellan tejpen med olika färg. Låt torka. Dra bort ett par tejpremsor och måla fälten igen så att det blir dubbla lager med färg på vissa ställen.

Låt torka igen och dra bort fler tejpremsor och måla. Fortsätt så tills du är nöjd med din bild.

Tips från Maja-Lena Carlsson

7 kommentarer:

 1. tejpen kommer ju fastna i papperet??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå, inte om du använder maskeringstejp och ett bra ritpapper/akvarellpapper. På vanligt kopieringspapper tror jag däremot inte att det fungerar så bra.

   Radera
 2. En förenkling, till exempel för riktigt små barn är att bara tejpa kors och tvärs med vanlig tejp på vanligt papper och måla med vattenfärg. Färgen glider av tejpen så då kan tejpbitarna sitta kvar.

  SvaraRadera
 3. Maskeringstejpen fastnar visst och river sönder pappret oavsett papper. Ingen bra ide!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja... Jag har gjort denna övningen många gånger med grupper och det har aldrig varit något problem. Naturligtvis har jag testat först så att tejpen lossnar.

   Radera
  2. innan du tejpar på papperet kan du sätta tejpen på kläderna så fastnar det inte sedan då du drar bort det från papperet. Fungerar perfekt!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.