16 juni 2011

Tona med blyerts


Att använda blyertspennan till att få fram olika gråtoner kan vara lite knepigt ibland. Här är exempel på några övningar som man kan börja med och sedan en bilduppgift som visar vilken effekt det kan få om man använder olika gråtoner.

 

Det första man behöver träna på är att trycka olika hårt med pennan. Låt eleverna göra streck som börjar som en tunn, nästan osynlig linje, men som för varje millimeter blir mörkare och mörkare för att sedan tunnas av igen. Många sådana streck skall göras, så använd gärna något billigt "träningspapper".

Sedan kan man träna på att göra linjer i olika toner under varandra som längst upp till höger på bilden ovan. Ju fler linjer i olika nyanser man kan göra, desto bättre.

Sedan kan man träna på att tona olika figurer. Rektanglar kan tonas från ena sidan till den andra; från kanten mot mitten eller från två kanter mot mitten. Träna många gånger.

En rund figur ger snabbt känsla av form om den får olika toner.

Om man tonar bokstäverna i sitt namn får man grafitti-stuk på dem.

När eleverna övat sig att tona olika enkla former kan de ge sig på att göra skogen på bilden ovan. Det enda knepet är egentligen att träden längst fram är större och mörkare än de tunna tunna träden längst bak. Ju längre bort man kommer desto "högre" upp på kullen står också träden.

Hur mycket man vill gå in på perspektiv i detta läget är ju en smaksak, men det duger gott att bara träna på att tona.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.