14 juli 2011

Så virkar du en prinsessbakelse


Så här gör jag när jag virkar en bakelse. Jag har försökt göra beskrivningen så tydlig som möjligt, utan forkortningar. Ni kan väl vara snälla och höra av er om det är svårt att förstå någonstans.

Jag tycker att det blir bäst att virka själva bakelsen i bomullsgarn typ Flox eller Tilda, men man kan använda i princip vilket slätt garn som helst. Till "grädden" använde jag till denna bakelsen ett akrylgarn som blir lite fluffigare, men det går naturligtvis lika bra med bomullsgarn.

Börja med att lägga upp 5 luftmaskor och sluta dem till en ring med en smygmaska.. Virka sedan 7 fasta maskor om ringen.


 På varv 2 virkar du 2 fm i varje maska, så att det blir totalt 14 maskor runt cirkeln. Principen är sedan att virka fasta maskor runt runt. I början ökar man antalet maskor för att öka diametern. Man ökar genom att virka två fasta maskor i samma maska. När man sedan slutar att öka böjer bakelsen av och blir kup-formad.

Varv 3: Virka fasta maskor, men i varannan maska virkar du två fasta maskor. Du har sedan 21 maskor runt om. För att se var varven börjar kan det vara bra att låta en bit garn av avvikande färg följa med. Lägg den bara mellan sista och fösta maskan på varvet.

Varv 4: I var tredje maska virkar du två fasta maskor. Totalt 28 maskor.
Varv 5: I var fjärde maska virkar du två fasta maskor. Totalt 35 maskor.
Varv 6: I var femte maska virkar du två fasta maskor. Totalt 42 maskor.
Varv 7: I var sjätte maska virkar du två fasta maskor. Totalt 49 maskor.


Nu ska du inte öka mer utan bara virka runt runt i 6-8 varv, beroende på hur hög du vill att din bakelse ska vara. När du är nöjd, tar du av garnet och fäster tråden på insidan av bakelsen.

Virka sedan ett varv med vitt garn. Börja genom att dra en ögla genom en av maskorna, virka sedan fasta maskor varvet runt. Ta av garnet och fäst tråden på insidan av bakelsen.

Nu är det dags att virka botten. Den virkar du genom att virka varv 1-7, på samma sätt som ovandelen. Ta inte av garnet, utan när du har avslutat det sjunde varvet ska bottnen virkas ihop med ovandelen.
Det gör du genom att sticka nålen genom en maska i bottnen och genom en maska i ovandelen och sedan göra en fast maska. För att det inte ska bli för klumpigt kan man bara virka i den inre maskbågen i maskan i ovandelen.
Virka ihop bakelsen nästan hela varvet runt, men lämna en liten öppning.

Klipp till en cirkel av kartong eller kraftigt papper. Cirkeln ska passa i bottnen på bakelsen. Fyll sedan bakelsen med vadd och virka igen det sista hålet.

Virka sedan vidare på uddkanten runt bakelsen. Virka 1 fast maska. Virka sedan 3 luftmaskor och gör en fast maska i den första luftmaskan du gjorde. (Detta kallas en picot) Hoppa över en fast maska och virka en fast maska. Fortsätt så varvet runt. Ta sedan av garnet och fäst.

Nu är det dags för grädden och rosen på toppen. Grädden gör du såhär: Virka 6 luftmaskor och slut dem till en ring. Virka 1 fast maska om ringen. Gör sedan en picot som du gjorde längs nederkanten. Gör en ny fast maska, en picot osv...tills du har 7 uddar. Ta då av garnet och fäst, men klipp inte av garnändarna utan använd dem för att sy fast grädden på toppen. Det räcker att sy ett par stygn. Knyt sedan ihop garnändarna med dubbelknut och dra in ändarna genom bakelsen. Klipp av dem där de kommer ut.


Rosen: Lägg upp 10 luftmaskor. I den tredje luftmaskan från nålen virkar du 3 stolpar. I nästa luftmaska virkar du 3 dubbelstolpar. I nästa 3 stolpar liksom i nästa. I de två följade virkar du 3 halvstolpar i varje och avslutar sedan med fasta maskor. Rosen snurrar ihop sig av sig själv. Sy fast den på toppen och fäst på samma sätt som grädden.

10 kommentarer:

 1. Blir så glad över att du vill dela med dig :)
  Tippsar om dig från min sida om det är OK
  Annika

  SvaraRadera
 2. Tack för att du delar med dig av mönstret, "lånar" bilden och länkar till ditt mönster från min blogg.

  SvaraRadera
 3. å vilken underbar blogg och vilka fina saker du gör.
  Jag har precis börjat virka och sticka så jag blev jätte glad när jag såg att du delar med dig av beskrivningen.

  //// Bea

  SvaraRadera
 4. Jag gjorde en bakelse efter ditt mönster, och det var riktigt enkelt att följa! Tack så mycket för mönstret! En länkning till dig + bild på min bakelse finns på min blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du hörde av dig och berättade det! Det är alltid roligt att få återkoppling - speciellt när det fungerar bra. Din bakelse blev jättefin!

   /git

   Radera
 5. Hejsan. Vilken rolig o trevlig blogg.. jag har länge velat virka mej en prinsessbakelse, men då jag är mer av en stickerska än virkerska så har ja haft svårt att hitta en bra beskrivning utan magiska ringar o annant konstigt. Fick igår tips om denna fina blogg, o nu står det en färdig bakelse här på mitt bord. Har ju tyvärr ingen blogg, men jag tackar så mkt att du vill ge med dej av din braiga beskrivning på din fina bakelse.
  Mvh Anita Svanér, Bengtsfors.

  SvaraRadera
 6. Hej. Tack för att du har lagt ut mönstret på prinsessbakelsen. Många lägger ut bilder men inga mönster. Min dotter vill ha en virkad prinsessbakelse och nu ska jag se om jag kan fixa en sådan.
  Lise-Lott i Skåne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade prinsessbakelsen. Att man inte lägger ut en beskrivning kan bero på att man inte har gjort beskrivningen själv, utan använt någon annans beskrivning. Beskrivningar omfattas av upphovsrätten och man kan inte bara ta någon annans beskrivning och lägga ut.

   Radera
 7. "Börja med att lägga uppirka 5 luftmaskor och sluta dem till en ring med en smygmaska.. Virka sedan 7 fasta maskor om ringen."
  Hur är det möjligt att virka 7 fasta maskor i 5 luftmaskor? Ringen ser ut som en tovig knut.

  SvaraRadera
 8. Jättebra mönster och beskrivning. Har precis virkat två bakelser till mitt lilla barnbarn på 2 år.
  Den bästa beskrivng jag läst på länge. Stort Tack för att du delar med dig 🌹👍🏼

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.