23 sep. 2011

Klockspel

Pyssel, spel och inlärning på en gång.
Det här pysslet är dubbelt lärorikt och dubbelt kul. Dels är det kul att pyssla ihop det och dels är det kul och lärorikt att spela spelet när det är klart. Visst kan man som pedagog eller förälder själv tillverka spelet, men det blir ännu roligare om man gör det tillsammans.

Ni behöver:
Spelplan
- ett stort färgat kraftigt papper eller ett par mindre små som tejpas ihop på baksidan
Klockor - här är ett ark i PDF-format
Tidskort - klipp ut ca 20 st  i färgat papper. Gärna lite tjockare, så att de håller. Om man vill kan korten lamineras.

Börja med att rita ut visare på klockorna. Börja klockan 8.00 och gör en klocka för varje halvtimme. 8.00, 8.30, 9.00 etc. Klipp sedan ut klockorna och limma upp dem i ordning på spelplanen. Det behöver inte vara helt rakt och fint, utan klockorna kan slingra sig över pappret. Jag ritade en linje mellan mina för att gången skulle bli tydligare.

Sedan skall tidskorten skrivas. Skriv tex "En halvtimme", "30 minuter", "60 minuter", "En timme", "En och en halv timme".... upp till 3 timmar. Samma tid kan skrivas på flera kort, men variera sättet ni skriver på som i exemplet.

Dekorera spelet genom att klippa ut bilder ur tidningar som passar till de olika klockslagen.

Sedan är det dags att spela. Ni behöver var sin spelpjäs. 2-4 spelare är lagom och alla börjar klockan 8.00. Förste spelare drar ett kort som talar om hur långt han får gå. Står det "En timme" hoppar han fram till kl 9.00. Så spelar man vidare tills man är i mål.

2 kommentarer:

 1. Hej och tack för roliga tips för alla åldar! Klockspelet verkar vara ett bra och roligt sätt att lära sig klockan, men tyvär gick det inte att hitta "Klockor i PDF-format". Skulle det vara mjöligt fördej att det?

  Häls. mamma med tre barn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådär, nu ska länken till klockpappret fungera.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.