27 nov. 2011

Pepparkakskalender

En kaka för varje dag fram till jul.
Jag hade inte tänkt göra någon adventskalender till mina barn i år. Det känns som om de blivit för stora för det nu. Men pepparkakor blir man aldrig för stor för.

Jag köpte färdiga pepparkakor med hål i, men naturligtvis kan man ju baka egna om man känner att man vill det :)

Sedan gjorde jag kristyr:

Spritsa med en strut av bakplåtspapper.
Vispa en äggvita + ett par droppar citron till vitt skum. Tillsätt sedan florsocker under fortsatt vispning tills du får en ganska fast kristyr. Det behövs ca 4-5 dl florsocker beroende på hur stort ägget var. När kristyren är fast tillsätter du ett par droppar karamellfärg om du vill ha färg på kristyren.

Gör en liten strut av bakplåtspapper. Vik spetsen så håller struten ihop när du sedan fyller den men kristyr. Snurra ihop struten uppfrån så att kristyren kommer ut. Klipp ett större hål i spetsen om du behöver.

Vill du vara ännu snabbare, så köp kristyr på tub. Spetsen är inte lika tunn, men man kan ju göra större siffror.

Jag trädde mina pepparkakor på en tråd, som jag hängde på väggen, men man kan också sätta band i varje pepparkaka och hänga upp. Eller så låtar man dem ligga på en fin bricka.

3 kommentarer:

 1. Väldigt trevlig ide! Jag gjorde en sådan adventskalender till min klass och satte ett uppdrag bakom varje, väldigt uppskattat :) Tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. Kul att se dina hjärtan! Jag har gjort likadant i några år, men aldrig sett det någon annastans. Hoppas att idén sprider sig!

  SvaraRadera
 3. Hej Skapligt Enkelt! Jag har gett ett tips om en tejpbörs förut. Men nu så har jag kommit på ett till pyssel en liten kalender som jag ska ge till mina kompisar vi brukar ge julklappar till varandra. I den så kan man bland annat kryssa för varje dag. Den idén kom jag på igår kväll då jag låg i sängen och inte kunde sova. Jag ska göra den där pepparkakskalender nån gång. Jag älskar dina pyssel och jag hoppas att det är många som läser din blogg.
  // En pysseltjej med fantasi och ideér.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.