15 jan. 2012

Tallriksväv


Att väva är kul. Här är ett billigt sätt, som kan ge flera chansen att få prova på att väva.

Använd en djup papptallrik. Klipp hack runt kanten med jämna mellanrum. Helst ska det vara ett udda antal hack, men skulle det bli jämt går det bra ändå. (se nödlösning nedan).

Använd sedan mattvarp eller tunt garn. Gör en knut på tråden och fäst i ett hack. Dra sedan tråden fram och tillbaka över tallriken tills alla hack är använda. Detta är den svåraste biten och det kan behövas vuxenhjälp.

Sedan är det dags att börja väva. Trä en bit garn på en nål och trä upp och ner runt, runt, runt, (Har du ett jämt antal trådar behöver du ta två trådar tillsammans på ett ställe för att det ska bli rätt).

Om tråden lätt fastnar i hacken kan man sätta tejp längs ytterkanten.

När garnet tar slut stoppar du ner änden mot tallriken. Börja med en ny tråd en liten bit innan den gamla tog slut så att du får en bits överlappning. Fortsätt sedan bara att väva.

När väven är klar kan man antingen låta den sitta kvar i tallriken eller klippa av trådarna och knyta ihop dem två och två. Jag tycker att det ser jättehäftigt ut att låta vävarna sitta kvar i tallrikarna och sätta upp hela tallriken på väggen.

10 kommentarer:

 1. Tack för tipset.
  Annette
  http://pysselknap-lobben.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Men om man nu vill använda det till något? Jag har så svårt för prydnadsaker utan funktion. kan det bli en del av en kudde, grytlapp, toppen på en mössa???? Några andra tips till vad det kan användas till, någon?

  SvaraRadera
 3. Den jag gjorde blev en matta till dockhuset.

  SvaraRadera
 4. hur ska man börja vävningen?

  SvaraRadera
 5. Sanne lasrsson16 januari 2012 18:17

  Hur ska man börja?? vävningen?? =) PS: JAg älskar din blogg verkligen <3 =) kul pyssel :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man knyter en tråd längst in tror jag och börjar med att göra sick sack mellan stavarna, när du är färdig knyter du bara en knyt där du är.. tror jag,,,

   Radera
 6. Trä nålen varannan gång över en tråd och varannan gång under. Putta in det du vävt mot mitten och väv sedan runt, runt, längre och längre ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. okidoki, men hur gör man när man är klar? Allt faller ju bara sönder :(

   Radera
  2. Hm...hur menar du då?
   Tråden bildar öglor om tallriken. Klipp upp en sådan ögla. Knyt ihop trådändarna. Klipp upp nästa ögla osv.
   Faller det sönder har du gjort något tokigt.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.