26 juni 2012

Påta i en toalettrulle


När jag var liten påtade jag i små trådrullar med spik i. Senare fick jag en påtdocka, och jag påtade och påtade. Nu är det yngsta dottern som inte kan sluta. Låååånga ormar blir det, för i stället för en pyttig trådrulle påtar hon på en toalettrulle:
Att klä toarullen i fint papper är egentligen inte nödvändigt, men jag tyckte att det blev finare så. Sätt sedan fast fyra (eller fler) glasspinnar jämnt fördelade runt toalettrullen med tejp. Till "lyxmodellen" på bilden använde jag vit eltejp, men annars brukar jag bara dra runt med silvertejp.
Sedan är det dags att börja påta. Stoppa ner garnänden i toalettrullen och vira garnet runt glasspinnarna som på bilden. Övriga varv behöver man inte göra så, utan då bara lägger man garnet utanpå glasspinnen, ovanför "maskan". Sedan lyfter man maskan över garnet. Fortsätt så, runt, runt. Dra då och då i garnänden som kommer ut genom botten av toalettrullen. Snart kommer det att se ut såhär:

Tack Sigrid för att jag fick låna ditt påteri

När du tycker att du är klar klipper du av garnet, men lämnar ca 10 cm. Dra garnänden genom en maska i taget och dra åt. Fäst garnändarna genom att sy in den i "ormen".


9 kommentarer:

 1. Smart! Med tjockt garn kan man göra riktigt feta snören. Måste testas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tycker jag! Berätta gärna hur det blev!

   Radera
 2. Nu har jag lärt mig ett nytt ord =D Påta... eller egentligen inte, men jag som skåning brukar säga att jag "påtar i trädgården", när jag rensar ogräs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag påtar också i trädgården :)
   Jag har alltid kallat det för att påta när man "stickar" i ett rör, men det kanske har andra namn på andra ställen. Hoppas att någon kan upplysa oss om vad andra kallar det för.

   Radera
 3. Coolt! Måste testa. :)

  SvaraRadera
 4. Aj det var så vi gjorde som små. Säkert perfekt för min dotter nu. Perfekt för låååång flygresa! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, när man väl är igång, kan det vara svårt att sluta! Påta på!

   Radera
 5. Bra idé! Jag skulle vilja ha förslag på vad man kan använda dessa lååånga ormar till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan rulla ihop dem och fästa ihop dem med stygn så att det blir cirklar.
   Man kan också vika dem och fästa på mitten med en piprensare så att det blir fjärilar. Någon elev gjorde en ekorre och ytterligare någon gjorde en liten kanin. Någon använde det som hårband... :)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.