30 juli 2012

Snälla du...

...jag skulle verkligen uppskatta om du respekterade att materialet på den här sidan är skapat av mig och därför tillhör mig.

Du får jättegärna bli inspirerad, använda dig av mina beskrivningar både privat och i ditt yrke. Du får skriva ut hur mycket du vill. Du får använda bilderna när du delar med dig och länkar hit. Det är trevligt när du skapar utifrån mina beskrivningar och lägger ut egna bilder och texter på din blogg. Jag säger inte nej om du hör av dig och vill använda mitt material i än större utsträckning, så länge det inte handlar om kommersiell användning.

Men jag blir ledsen när någon lägger upp mina bilder och mina texter på sin webbsida eller i sin blogg, som om det var deras material. Riktigt tråkigt är det när jag hittar hela bloggar och webbsidor som bara har andras material - däribland mitt. (Hur kul är det att bara blogga om sådant andra gjort!?) Arg blir jag när jag hittar mina bilder i tidningar och får veta att tidningen köpt bilden - av någon som hittat den på Skapligt Enkelt.

Upphovsrätten innebär att den som gjort en bild (ritat eller fotograferat) eller skrivit en text äger dessa och kan bestämma hur de ska användas. Tips och idéer är däremot inte skyddade av upphovsrättslagen. Tyvärr finns det tjuvar på nätet som snor text och bild hej vilt. Bara för att jag delar med mig frikostigt betyder inte det att det bara är att roffa åt sig.

20 kommentarer:

 1. Förstår din frustration. Riktigt illa är det. Källhänvisning gäller om man lånar, helt klart.
  Bristande kunskaper hos de som gör så och väldigt dåligt omdöme.
  Ha det gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får ju hoppas att det beror på okunskap. Det är lättare att åtgärda än dåligt omdöme. :)

   Radera
 2. Nä men usch va tråkigt! Jag ser att du har börjat vattenmärka bilderna du lägger upp. Tråkigt att det ska behöva vara nödvändigt.
  Håller tummarna att du inte råkar ut för någonting mer.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kändes nödvändigt. På så sätt syns det i alla fall varifrån bilderna kommer.

   Radera
 3. Tråkigt att några tycker det är ok att sno från andra och i tillägg våga sälja det vidare som sitt eget.......vad irriterad man blir.
  Hoppas det inte sker igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr är det nog en ganska allmän uppfattning att det som publicerats på nätet är fritt att använda som man vill. I det här fallet var tidningen väldigt juste. När jag informerade dem om att bilden var min erbjöd de sig direkt att betala mig också.

   Radera
 4. Sånt gör en så arg! Det är ju hur enkelt som helst att skicka ett mail och fråga om man kan lägga upp det på sin egen blog med en länk till orginalet. Trist att sådant händer men oärliga människor lär vi aldrig slippa ifrån.

  Det här informeras det ofta om men kan tydligen inte bli för ofta. Så ibland får man ryta till om inte annat för att få av sig olustkänslan av att man har blivet utnyttjad och kränkt, för så är det ju!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inget emot att man lånar bilder när man länkar till Skapligt Enkelt. Inga problem alls - då tycker jag inte ens att man behöver fråga. Men när hela inlägg är mina ord och mina bilder- det där då jag reagerar och i fortsättningen ska jag nog ryta till :)... eller kanske fråga vart jag ska skicka fakturan?

   Radera
 5. Dålig stil, verkligen!
  Jag tycker att man alltid ska vara schysst med länkar och credit oavsett! Har varit med om liknande tyvärr, men då har det varit att man i princip publicerat alla tips som jag lagt upp på sin blogg och då är det lite svårare med rättigheter...

  Tack för din sida!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det som det handlar om - att var schysst. Även om man inte känner till lagar och bestämmelser tycker jag att man borde inse att det är fel.

   Radera
 6. Så tråkigt. Jag har oxå hittat mina bilder både här & där & man blir både ledsen & irriterad.
  Tack för allt fint du gör!!! Hoppas att du fortsätter trots dessa tråkigheter.
  Kram Ida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att jag gör! :)
   Att folk vill sno det jag gör är väl ett gott tecken... även om jag inte gillar det.

   Radera
 7. Fy sjutton så tarvligt!!! Jag vill bara säga att JAG är jättetacksam för alla tips o ideér från dig. Hoppas VERKLIGEN inte att du slutar dela med dig av din inspiration. /J-M

  SvaraRadera
 8. Skapligt Enkelt är en super sida med härliga idér. och trevligt gjord.
  Stryk och smisk skall den fantasilösa urbotadumma (så sa min mamma om travliga personer) typ, som inte kan själv hitta på.
  Och att sälja dina sidor.. Polisanmäl det! Uff vad ilsk man blir. Men du skrev hövligt och snällt om det. Hatten av för dig.
  Hälsn. från Finland. från en som jobbar med barn och gamla och fått mycket inspiration av dina sidor.

  SvaraRadera
 9. Har idag hittat din sida och tycker att den är jättebra och kul! Kommer garanterat att låna idéer när jag pysslar här hemma med våra småkillar, och länkar givetvis till din sida då. Vill bara redan nu tacka för all inspiration som denna sida kommer att ge. Tack!!! :)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Fy. blir ledsen av att höra det. Gör en vattenstämpel på dina bilder innan publicering. (finns i photoshop tror jag) då kan ingen ta dem utan att alla ser vart de kommer ifrån. man kan inte ta bort den hur som helst. ochj som någon redan sagt: Gör en anmälan och hur dålig fantasi får man ha när man inte kan komma på något själv?!?!?

  SvaraRadera
 11. såg nu att du redan gjort stämplar. bra. Om fler gör så minskar man möjligheten för de som snor material.

  SvaraRadera
 12. Måste bara redan nu säga att jag ÄLSKAR din sida. Kommer kanske i bloggen eller min facebook lägga upp bilder på saker vi gjort genom Dina bilder & texter men jag kommer länka hit för att andra ska få möjligheten att göra allt kul du hittat på! :) Jättefin sida!

  SvaraRadera
 13. Måste bara fråga. Om jag får ett tips här eller på någon annan sida om ett pyssel och sedan gör det. Får jag då lägga upp en bild på pysslet? Eller måste jag då hänvisa vart jag hitta pysslet? Är ju inte alltid man gör pysslet direkt och inte alltid man kommer ihåg vart man såg ideén.

  SvaraRadera
 14. Tips och idéer omfattas inte av upphovsrätten. Det gör däremot text och bild.

  Du kan skriva en bok om en flicka som har rött hår och flätor, men du får inte kopiera Astrid Lindgrens berättelser.

  Du får använda idéer, tips, recept etc. Men du kan inte kopiera av en beskrivning rätt upp och ner, eller ta en bild som någon annan är upphovsman till och lägga ut det som om det vore ditt.

  Om man inte fick ta tips och idéer och göra det till sina skulle det tex bara finnas ett mönster på en stickad mössa, ett recept på chokladbollar och en beskrivning på hur man bygger en kaninbur på nätet :)

  Jag får ofta tips, inspiration etc från andra sidor på nätet. Då skriver jag ner eller skissar idéerna jag får. När jag sedan gör pysslet blir det efter eget huvud, eftersom jag inte har ursprunget framför mig. Någon gång är det en väldigt specifik idé, som man inte kan variera så mycket. Då anger jag varifrån jag fått tipset.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.