30 juli 2012

Sy en brödkorg...


...eller en korg till vad som!

Du behöver ett tyg som inte är allt för tunt. Den blå korgen är sydd i jeanstyg och det fungerar perfekt. Den röda korgen är sydd i lite kraftigare gardintyg, och det fungerar det också, men den blir inte fullt så stadig som den blå. Det kan man kompensera med att stryka vliselin på delarna om man vill ha en riktigt stabil korg.

Börja med att klippa till delarna:

2 cirklar med diametern 17 cm
En rektangel som är 53 x 40 cm


(Storleken kan du variera som du vill. Använd en tallrik eller något annat cirkulärt som mall. Mät diametern och multiplicera med 3,14 (äntligen får du nytta av π!) så får du längden på rektangeln)

Det är den längre sidan du ska sy fast mot cirkeln. Lägg delarna räta mot räta och sy en söm ca 1/2 cm in. Känner du att du vill nåla fast cirkeln innan, så går det naturligtvis bra, men jag tycker att det är lättare att sy direkt och rotera cirkeln efterhand. Sy varvet runt och avsluta med att fästa så nära den ursprungliga sömmen som möjligt.

Gör lika på andra sidan. Sy sedan ihop långsidan. Hur stor sömnsmånen blir här kan variera. Utgå från sömmen vid cirklarna och sy en rak söm parallellt med kanten. Här kan det vara bra att nåla. (Klipp bort en bit av sömnsmånen om den blir för stor). Sy inte riktigt hela vägen utan lämna ca 5 cm på slutet, så att du kan vända brödkorgen ut och in.


Vänd rätsidan utåt och sy ihop hålet - förhand om du är petig. Med maskin om du är lat som jag :) Det syns ändå inte om den delen kommer inuti korgen. Vik sedan korgen på mitten genom att stoppa i ena änden i den andra. Vik sedan ner överkanten en bit.


Detta är en grundmodell, som du sedan kan variera och dekorera som du vill. En dekorativ söm längs kanten när man vikt brödkorgen kan vara fint, eller kanske sy brödkorgen i två färger? Skapa på!

Hanna sydde sina korgar i häftiga tyger!
http://livslusth.wordpress.com

4 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.