14 juli 2012

Virkad korg av gamla T-shirtsVirkad korg
Jag hade lagt undan några av makens gamla urtvättade t-shirts. Jag hade inte förmått mig att slänga dem, då det låg ett lager av nostalgi över dem. Nu är två av dem transformerade till den här lilla korgen!

Det första man måste göra är att förvandla tröjan till "garn". Det finns ett par olika sätt. Det sätt som jag tyckte passade mig bäst (jag kunde sitta och klippa samtidigt som jag tittade på TV) och som jag tror är enklast för t ex barn är följande:

Se till att du har en T-shirt utan sidsömmar. Klipp sedan av T-skirten tvärs över i höjd med ärmhålen. Är det tryck på tröjan, så klipp under trycket. Ta även bort den nedre kanten/fållen.  Klipp sedan snett in från nederkanten och klipp en remsa som är 1-½ cm bred. Klipp runt runt tills tröjan är slut.

För att få garn drar du i remsan, så att den rullar ihop sig. Nysta ihop garnet till ett nystan.

Ett annat, lite mer effektivt sätt är det som beskrivs här:
http://www.craftpassion.com/2009/05/recycle-tutorial-making-of-t-shirt-yarn.html/2

Jag provade det också. Det gick fortare, men krävde att man hade en bra plan yta att stå och klippa vid och att man kunde klippa utan att lagren rörde på sig.

När du har ditt garn är det dags att börja virka. Vilken virknål du behöver beror på hur tjockt ditt garn blev. Jag använde virknål nr 7 till min korg. Prova dig fram. Till korgen på bilden gick det åt nästan 2 stora T-shirts.

Börja med att lägga upp 5 lm. Slut dem till en ring och virka 10 fm om ringen.
2a varvet (du behöver inte avsluta det första utan fortsätt bara runt runt) virkar du 2 fm i varje m.
3e varvet virkar du 1 fm, 2 fm i nästa maska osv.
4e varvet virkar du 2 fm, 2 fm i nästa maska osv.

Fortsätt att öka tills botten är så stor som du vill ha den (5 varv på min korg). Virka då två varv fasta maskor utan att öka.

Virka sedan halvstolpar runt runt tills korgen får den höjd du önskar ( 4 varv på min korg. Här tog första färgen slut för mig och jag bytte till vitt garn)

Virka nu 1 varv med halvstolpar - men virka bara i den maskbågen som är närmast dig. Öka 4 gånger jämnt fördelat på varvet genom att virka 2 hst i en maskbåge.

Avslutningsvarv: 1 fm, hoppa över en maska, 4 st i nästa maska, hoppa över en maska, 1 fm.

Fäst garnändarna genom att sy fast dem med nål och sytråd.

Har du provat det här mönstret? Hör gärna av dig och berätta hur det gick. Är det något som behöver förtydligas?

4 kommentarer:

 1. Sånt här gillar jag - återvinning. Jag skall leta i mina byrålådor om jag har några gamla t-shirt som lämpar sig att göra garn av. Jag är inne och kollar din trevliga blogg emellanåt - kika gärna in hos mig också.
  Edith

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återvinning är kul, problemet är bara att garnet börjar ta slut och maken vaktar sina T-shirts noga :)
   Jag kikar in hos dig nu...
   /g

   Radera
 2. Hej!
  Klippte remsor från en gammal kjol och ett lakan. Det blev mer som ett trasmattematerial, men det gick att virka korg av det också:)
  http://www.facebook.com/#!/asa.b.einarsson
  /Åsa Berglund Einarsson

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.