21 juli 2012

ZentangleInte visste jag att det jag höll på med när jag pratade i telefon eller när jag satt och lyssnade på föreläsningar hade ett namn - Zentangle.

Det som är så häftigt med Zentangle är att det går att göra väldigt enkelt och det går att utveckla i oändlighet. Dessutom är det väldigt avstressande, nästan meditativt (därav namnet ZEN-tangle) De som "skapade" Zentangle. Har en sida som heter zentangle.com

Hjärtan är trevliga former att fylla.
I grunden handlar det dessutom om mönster, något som jag som mattelärare också älskar. Det handlar om att utforska former, att vara kreativ och om att lyckas - och det är lätt att lyckas! Kan det bli bättre?


Hur börjar man då?

1. Bestäm dig för en yta som du vill fylla - det kan vara en ruta, ett hjärta, en bokstav.

2. Dela in ytan i mindre fält.

3. Fyll varje fält med ett mönster. Börja med ett enkelt mönster - randigt, prickigt, rutigt etc. Efterhand kommer du att komma på nya mer komplicerade mönster. Titta på mina bilder här så får du säkert lite idéer till mönster. När du vill ha fler idéer - googla!

4. När ytan är fylld kan du välja om du vill lägga på färg med färgpennor, lägga på skugga med blyerts eller lägga till mönster i ytterkanterna.

Det bästa är att det inte finns några rätt eller fel. Det är lätt att lyckas!


Här är några förslag på hur man kan arbeta med Zentangle i barngrupp:

I en barngrupp/skolklass hade jag börjat med att prata om mönster. Vad är ett mönster? Vilka mönster ser vi omkring oss.

Sedan kan man samla mönster på t ex tavlan- dela upp tavlan och låt barnen få fylla var sin bit med ett mönster -  det behöver inte vara komplicerade saker - randigt, prickigt, hjärtan, rutigt, stjärnor... Vips så har man fått ett gemensamt Zentangle.

Låt barnen få göra sin egen zentangle - utgå från en form; ett hjärta, en stjärna, en kvadrat, en bokstav. (Det kan man kopiera upp i förväg) Dela upp formen i fält och fyll de olika fälten med mönster.

Gör zentangle i 2-3 grupper på lite större papper.

Sigrids första zentangle
Kanske någon vågar sig på att fylla en form med mönster utan att först dela upp i fält?

Det som krävs är en svart penna med en bra spets.Till barn kan man använda lite tjockare spets. Bilderna kan förbli svartvita om man vill det, men man kan också måla dem med färgpennor eller akvarellfärg (om den svarta pennan tillåter det) efteråt.

Sedan är det bara att leka, fantisera och skapa!

Här är lite av det jag själv gjort.
Massor med olika mönster finns på Tanglepatterns.
För mer inspiration sök på Google - bilder
Eller titta på några av de filmer som finns här.Sedan kan man göra det lite svårare för sig
- men det är betydligt enklare än det ser ut.

Bokstäver är också tacksamma former att arbeta med.

9 kommentarer:

 1. Hihi, alla är nog en Zentanglare egentligen. Mina gamla plugganteckningar är fulla av dem. :)

  Får jag bara fråga vilken penna du använder? Har du någon filtpenna eller vet du någon bra penna som skulle passa till detta? Panduro?

  Tack för en bra sida!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag har ett set med Staedtlerpennor (fineliner) som jag köpte i bokhandeln. De har tjocklek från 0.05mm till 0.8mm. Jag har sett att Pandur har något liknande för runt hundralappen.

   Radera
 2. Hej! :) Älskar din sida, håller på med en zentangle till min låtsasmamma som fyller år nästa vecka på tisdag :) Vilket är ditt favoritmönster? :)

  Tacksam för svar :)

  SvaraRadera
 3. Hej, tack vare denna sida upptäckte jag Zentangle och jag älskar det. Vill tipsa om sidan http://tanglepatterns.com där man kan hitta original mönster från skaparna av Zentangle och även mönster som CZTs (Certified Zentangle Teacher) har kommit på, men även av de som håller på mycket med tangling. Det finns även nedladdning (pdf-filer i olika pappersstorlekar) för att kunna sortera sina egna eller andras mönster i pärmar (http://tanglepatterns.com/downloads). Det finns även tips på olika strings (som det heter) som man kan fylla med mönster. Hittat många underbara mönster och tips på denna sida. Hoppas du/ni gillar den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ber om ursäkt då jag missade att du hade länkat till denna sidan redan :)

   Radera
  2. Gör absolut ingenting! :) Vi är alla människor och det finns inget naturligare än att göra misstag. Mitt råd till dig är att gå vidare med ditt liv, ödsla inte bort Din dyrbara tid åt att oroa dig. Jag kan nog tala för alla här inne när jag säger, Din ursäkt är godtagen!
   Stjärnglitter, lycka & kärLEK. Stora innerliga kramar till dig Sofia Östling.
   /Sabina

   Radera
 4. Åh, vilket fantastiskt inspirerande inlägg! Blev väldigt sugen på att prova på en gång! Har hållt på med detta som barn utan att veta om att det fanns ett namn på det, men var väldigt många år sedan jag ritade/målade något över huvud taget...

  SvaraRadera
 5. Hej. Tack för bra förklaring till detta fina. Hade tänkt be någon att göra en zentangle av mitt favoritdjur men nu blev jag inspirerad att försöka själv �� . /Johanna

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.