8 mars 2013

Trolldegsfigurer med mönsterTrolldeg är ett trevligt material att jobba i. Det kostar nästan ingenting och man har för det mesta allt man behöver när andan faller på.

Recept på trolldeg:
1 dl vatten
2 dl mjöl
1 dl salt
1 msk olja
ev karamellfärg
Arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg.

Kavla ut degen till en tunn platta. Gör mönster genom att t ex lägga ett tårtpapper mellan kavlen och degen och sedan kavla. Mönstret kan tyckas svagt till en början, men det blir tydligare efter torkning och vid målning.


 Man kan också använda sig av stämplar och stämpla in mönster direkt i degen:


Ta sedan ut dina figurer med t ex en pepparkaksform. Vill du kunna hänga figurerna, eller knyta ett snöre i dem, så gör ett hål med t ex en blyertspenna.

Lägg figurerna på en plåt med bakplåtspapper och torka i 1 timme i ugnen på 100 grader. Lägg sedan figurerna på ett galler och låt dem torka klart i rumstemperatur i ett dygn.


Sedan kan du måla dina figurer. Vanlig vattenfärg eller akvarellfärger ger en fin transparent effekt. Färgen rinner ner och blir mörkare i mönstren. Om man vill kan man efter man har målat, dutta försiktigt med hushållspapper på ytan, så blir kontrasten ännu större. Prova dig fram!

Maria färgade sin trolldeg med karamellfärg!
Figurerna använde hon sedan som dekoration vid ett dop.
http://mostermias.blogspot.se/
2 kommentarer:

 1. Vart ligger den där afären Tiger????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite överallt:
   http://www.tgr-stores.se/hitta_oss.html

   Det finns så många Tiger-butiker häromkring, så jag trodde att det var allmänt känt, men när jag ser kartan inser jag att det är ganska glest mellan butikerna längre norrut.

   /g

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.