25 aug. 2013

Äppelruta


Såhär i skördetider pratas det ofta om äpplen (och andra frukter) på förskolor och skolor.
Det här receptet på äppelrutor passar perfekt att göra i en barngrupp - det är lätt att göra och det blir så att det räcker till många.

Du behöver:

8 ägg
6 dl socker
8 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

ca 150 g smör eller margarin

4-5 äpplen
kanel
(kardemumma)
pärlsocker

1. Vispa samman ägg och socker så att det blir pösigt. Du behöver en ganska stor bunke.

2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke för sig.

3. Rör i mjölblandningen i äggsmeten.

4. Lägg bakplåtspapper i botten på en långpanna. Det kan behövas två bakplåtspapper, så att de räcker upp runt kanterna.

5. Häll i smeten och bred ut i ett jämt lager.

6. Skär äpplena i skivor eller tunna klyftor. Täck smeten med äpplen. Stick gärna ner äpplena en bit i smeten.

7. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg ovanpå äpplena.

8. Strö över kanel (och kardemumma) och pärlsocker.

9. Grädda i 175  grader i 25-30 minuter.

10. När kakan svalnat något skärs den upp i rutor.

Rutorna är goda att äta som de är, men passar även bra att äta tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar