6 sep. 2013

Foliegubbar

De här foliegubbarna var riktigt roliga att göra. Med relativt enkla medel kan man få till figurer som kan vara utgångspunkt till diskussioner i många olika riktningar. När man gör gubbarna är det lätt att tankarna går till Giacomettis verk. Hans verk kan vara en utgångspunkt för arbetet.

Själva "skulpterandet" -  att skapa och få fram olika uttryck kan vara ett annat. Gör man foliegubbar som en bilduppgift i en klass kan gubbarna var utgångspunkt för vidare diskussioner runt uttryck - Är gubben arg, eller har han just vunnit ett maratonlopp? Tolkar alla uttrycken lika?

Att studera skuggor kan vara ett mål i sig. På vilket sätt ändrar sig skuggorna beroende på hur nära eller långt borta ljuskällan är? Hur påverkar vinkeln på ljuset?

Gubbarna gör man i helt vanlig aluminiumfolie.  Det är lättast att börja med en stomme med kropp och ben, så att man får dem att sitta ihop. Riv av två bitar folie. Lägg dem i kors och vik den ena biten om den andra. Den vikta delen blir kropp och de utstående delarna formas till ben.

Armarna sätts fast genom att en remsa av folie surras ett varv runt kroppen:

När man sedan har stommen är det bara att bygga på med folie och forma gubben på det sätt man vill. När man är nöjd limmar man fast gubben på en stadig bit papper:

 Sedan är det dags för skuggan. Ställ gubben framför en riktad ljuskälla - en lampa eller en ficklampa. En overheadapparat fungerar också. Rita av skuggan med blyerts på pappret och fyll sedan i med svart färg.

Ett annat alternativ (som jag gjort på gubben med blått papper) är att låta skuggan falla på ett svart papper. När man ritat av skuggan klipper man ut den och limmar fast bakom gubben.

7 kommentarer:

 1. vad ska man ha den till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller just det här tipset, så tycker jag att själva skapandet är viktigare än resultatet, även om det ser riktigt häftigt ut med 20 foliegubbar i parad.

   För att utvecklas i sin kreativitet och sitt skapande måste man få prova sig fram och öva. Med en foliegubbe kan man upptäcka hur man kan få fram olika uttryck bara med kroppsspråket. Man kan också öva sig i att tolka olika uttryck.

   Som jag skriver i beskrivningen är det också ett sätt att lära känna konstnären Giacometti, så gubbarna blir lite i hans anda.

   Man får också en chans att studera skuggor och se hur de blir längre och kortare beroende på hur ljuset faller.

   mvh Git

   Radera
 2. Rolig ide!
  Tack för tipset :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är jättekul att göra. Typiskt en sådan sak som man visar i skolan och som eleverna sedan själva går hem och gör.

   Radera
 3. Hej!
  Tänkte testa detta på mitt arbete. Hur mycket folie har du använt dig utan per figur?
  Hälsningar
  Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag beräknade ca 2 meter/elev, men räkna med att några börjar om från början eftersom det är svårt att använda samma folie om man knycklat ihop den.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.