11 jan. 2015

Färglada fåglar
De här små vännerna kan man göra bara för att de blir så söta, men samtidigt tränar man sin motoriska förmåga, förmågan att framställa bilder, kombinera färg och form etc.

Alla delar är klippta ur färgade papper. Tanken är att man inte ska använda sig av mallar, utan att var och en skapar efter eget huvud.

Mina svarta bakgrundspapper är i storlek A5, men man kan göra fåglarna på hela A4.

Börja med att göra kroppen. Jag brukar likna den med en snögubbe med huvud och kropp. Skissa upp kroppen på ett färgat papper och klipp ut:

Limma kroppen på det svarta bakgrundspappret.

Klipp sedan ut detaljer ur färgat papper och limma på. Prickarna är gjorda med hjälp av ett hålslag.


I bildundervisning
Den här uppgiften ligger i linje med bildämnets syften och innefattar delar av det centrala innehållet i ämnet bild. För att utveckla uppgiften ytterligare kan man:

* utgå från hur fåglar genom historien funnits med som motiv i skapande som t ex yllebroderier. Har eleverna sett fågelmönster någonstans? Varför tror de att fåglar är ett populärt motiv?

* Börja t ex med att göra en fågel tillsammans, där alla får hjälpa till genom att komma med idéer och föra arbetet framåt. Får fågeln olika uttryck beroende på hur näbben sitter på huvudet, eller hur långa benen är? Får man olika uttryck beroende på hur man vinklar kroppen?

* Låt eleven utvärdera sitt arbete; Vilket uttryck tycker du att din fågel fick? (Ser den pigg och glad ut, eller lite trött och ledsen?) Stötte du på några hinder under arbetets gång? Hur löste du det? Blev du nöjd med resultatet?...


1 kommentar:

  1. Vilka söta fåglar, dom ska jag göra med barnen på jobbet
    /Pia

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.