18 mars 2015

Äpplen

Inspirerad av filmen om Austins butterfly, planerade jag den här lektionen.

Målen var att:
* få eleverna mer mottagliga för feedback, utan att känna att det var personlig kritik.
* träna eleverna på att ge konstruktiv kritik.
* få eleverna att rita och måla vad de verkligen ser.
* få eleverna att lägga tid och tanke i sina bilder, att prova, göra om, förbättra.
* låta eleverna träna i att kommunicera runt en bild, genom att använda begrepp som hör till bildämnet.
* att göra eleverna medvetna om hur utveckling sker.

Jag genomförde min lektion i en årskurs 4.

Jag berättade om en elev jag en gång hade. Hon ville göra en bild av ett äpple, men hon ville göra det bra. Därför använde hon sig av en burk som mall för att få äpplet helt runt och fint:


Hon målade så noga hon kunde innanför linjerna. Sedan visade hon äpplet för mig. Hon sa att hon varit noga, men hon var inte nöjd. Det såg inte ut som ett riktigt äpple. Hon bad mig om råd.

"Vad tror ni att jag gav henne för råd?"
Eleverna fick fundera och komma med förslag.
Ett av de första gissningarna var faktiskt att riktiga äpplen inte är helt runda.
Vilken form har då ett äpple?


Efter lite diskussioner tog jag fram nästa bild. Det var ju just det rådet jag gav henne; titta på ett äpple och se vilken form det har. Såhär blev resultatet. Hon tyckte att det blev bättre, men hon var inte helt nöjd. Hon ville ha fler råd.

"Vilka råd tror ni att jag gav henne sedan?" Nya diskussioner följde.
Jo, det var att titta på hur stjälken sitter. Den sitter lite nedsjunken. Hur kan man göra för att få det att se ut så? Mina elever gick fram till tavlan och ritade ett skaft som såg nedsänkt ut. Sedan tittade vi på nästa bild:


Hade hon lyckats?
Nu tyckte de flesta av mina elever att äpplet var jättefint, men jag berättade att min elev fortfarande inte var nöjd. Hon ville att hennes äpple skulle se ännu verkligare ut.

Det blev ytterligare diskussioner i klassen. Många påtalade att äpplet inte var helt rött. Vilken färg har då ett äpple? Vi tittade efter och jag berättade att det var just vad min elev gjort. Hon hade tittat och tittat, provat och provat. Såhär blev slutresultatet:


Mina fjärdeklassare blev klart imponerade, men det verkade ändå inte så svårt. De hade ju redan fått lite råd på vägen. De ville också rita äpplen. Jag hade ingen organiserad feedback eller kamratbedöming, men jag uppmanade dem att be sina kamrater om råd. Dessutom hade jag med mig äpplen, som de kunde titta på. Såhär blev deras resultat:


Sannolikheten att du har gamla bilder från elever sparade kanske inte är så stor, men du får gärna låna mina bilder. Ja och "min elev" också :)

4 kommentarer:

 1. Austins butterfly har man ju kännt sig inspirerad av och som du säger så är det ju inte så lätt att ha bilder från elever sparade för att se progressionen i ett bildskapande. Men detta var ett superbra lektionstips!! Tusen tack för att du delar med dig och att man får använda sig av ditt suveräna material!// Christina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hoppas att det kommer till användning.

   Radera
 2. Hej och tack! Det här kommer jag att testa på årets fyror. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag! Berätta gärna hur det gick!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.