5 mars 2015

Runstenar

När eleverna läste om vikingatiden i SO, passade vi på att göra runstenar på bilden.

Vi började med att prata om runstenar. Varför restes runstenar? Vad kunde de stå på dem? Vilka var de vanligaste symbolerna och vad stod de för?

De fick sedan designa sin egen runsten. De började med att rita motivet med blyerts. Vi pratade en del om hur man gjorde för att det skulle se ut som att ormarnas (för de flesta gjorde ormar) kropp korsades.

Sedan fick de bestämma vad som skulle skrivas på stenen. Här fick fantasin flöda fritt, men det var många stenar som var resta till minne av en hund, en snäll morfar eller en vän.

Texten skrevs sedan med "runor" utifrån ett runalfabet.  Efter det fylldes bokstäverna i med röd färgpenna. Vi kom fram till att fiberspetspennor fungerade bäst.

Sedan klipptes stenen ut och med liggande svart krita gjordes stenytan. Här pratade vi om hur man kunde få mer tredimensionellt uttryck genom att måla mörkare längs kanterna.


Tack för lånet av bilderna 4c2!

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Hur skapade ni den "skrovliga" känslan på papperet?
  Maila mig gärna svaret: annika.gardeborn@gmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Vi använde en svart krita som vi drog liggande över pappret. Vi hade ett vanligt bord som underlag, men vill man ha ytterligare effekt kan man testa att göra det mot t ex asfalt eller något annat skrovligt.

   Hälsningar Git, Skapligt Enkelt

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.