29 mars 2015

Valkat grytunderläggAtt valka ull genom att först sticka och sedan tvätta i maskin är en kul och användbar teknik. Det här grytunderlägget är gjort på precis det sättet.

Börja med att sticka underlägget med ullgarn. Jag har använt garnet Tove, som lämpar sig alldeles utmärkt till detta, men även andra obehandlade ullgarn går bra. Det man behöver tänka på är att det krymper mycket när man tvättar det.Jag la upp 50 maskor och stickade slätstickning i 60 varv. Man kan med fördel välja stickor som är något nummer större än vad som anges till garnet. När man stickat till önskad storlek maskar man av löst och fäster trådarna. Sedan är det dags att slänga in det i tvättmaskinen. Jag tvättar min ull som ska tovas tillsammans med annan tvätt i 60 grader. Så här ser den ut när den kommer ut:Man kan behöva dra i den för att få en bra form. Sedan är det bara att brodera efter eget huvud. Jag använde ett annat ullgarn (Ulrika) när jag broderade langettstygn runt kanten, och lite blommor. Ullen blir så tjock, så man kan fästa garnet mellan lagren, så att det inte blir några trådar på baksidan:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar