17 juli 2015

Gör egen färskost


Att göra egen färskost är skapligt enkelt!
Såhär gör du:


Häll 1 liter filmjölk i en gryta. 
Värm under omrörning tills filmjölken är ca 50 grader.

När man kan se att filmjölken börjar gryna sig och bilda små klumpar är den klar.

Lägg en bit tyg eller en kökshandduk över en sil och häll i filmjölken.

Låt det stå och droppa av så en stund. 
Du kan se hur osten blir fast i kanterna.


Vrid ur det sista av vätskan med hjälp av handduken.
Osten ska vara lite blöt i det här läget.

Lägg osten i en bunke och tillsätt de kryddor du vill ha.

Min kryddning:
1 tsk Sambal Oelek
salt + peppar
Paprikapulver.

Andra goda kryddningar:
Vitlökssalt
Persilja
Pepparrot
Chili

4 kommentarer:

  1. Jaaa, det är verkligen superenkelt och blir så gott, verkligen länge sen nu sen jag gjorde det. Smart att använda handduk och sil, jag brukade använda silduk och ställning, sånt som man har till saft, som kräver rejäl ommöblering för att få in i kylen... (man kanske låta ”smeten” stå framme och jobba men jag brukar alltid ha den i kylen). Kanske dags för mig att göra lite ost igen, och testa din smaksättning med sambal, det låter gott. Mitt recept är med en liter fil och 3 dl gräddfil, vet inte om det blir nån större skillnad mot att bara använda filmjölk.

    SvaraRadera
  2. Jag lät den bara droppa i 10-15 minuter, så det var inga problem att ha den framme. Tänk på att inte använda en kökshandduk som du tvättat med sköljmedel. Det misstaget gjorde jag en gång. Det blev färskost med smak av syntetisk parfym! :)

    Lycka till!

    SvaraRadera
  3. Jag brukar göra med en liter fil (okokad) som får stå framme över natten i två stycken kaffefilter och filterhållare (det var så mamma och pappa gjorde när jag var liten). Sen blanda i lite riven vitlök, klippt gräslök och en nypa salt.

    Måste prova att koka den, det går ju mycket snabbare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag får nog testa din variant! :)

      Radera