16 aug. 2015

Bokormar av ull


bokorm ull tova bokmärke

Ull är ett underbart material och jag tycker att det hör till allmänbildningen att veta hur ull fungerar. De här ormarna är ett trevligt projekt för att låta barn bli bekanta med ull och ulls egenskaper. Dessutom tycker jag att de är väldigt söta!

Jag använde mig av färgad och kardad merinoull. Ullens fibrer består av fjäll. När man bearbetar ullen hakar fjällen i varandra och ullen tovar ihop sig. Genom att använda varmt vatten och såpa påskyndar man den processen. Såpan är basisk, vilket gör att fjällen öppnar sig och ullfibrerna lättare hakar i varandra. Ullen går då från att vara lätt och fluffig till att bli stum och kompakt.

Till 1 dl varmt vatten behöver man ca 1 tsk såpa.Såhär gör man ormarna:

Börja med att dra ut några strängar av ull. Lägg dem på ett vattentåligt underlag.

Vik in ullen i ena änden. Det blir ormens huvud och där ska ullen inte tovas ihop lika mycket.

Blöt sedan ullen med såpvattnet och börja bearbeta den. Håll i "huvudet" och tvinna ormen uppifrån och ner med fingrarna många, många gånger.

Efter ett tag kommer ullen att ha tovat ihop sig. Då kan man ta ormen mellan handflatorna och rulla ormen. Ju längre man arbetar med ullen, desto fastare blir den.

När ullen är stum och kompakt är ormen klar.

Sedan är det dags för ögonen. Jag använde mig av två pärlor till varje öga; en liten vit plastpärla (mini Hama) och en liten svart pärla. Dessa sydde jag fast med sytråd. Vill man inte sy kan man limma fast skakögon på ormen.Min tanke var att använda ormarna som bokmärken, men de kan ju vara fina som prydnad eller som leksak också.

Ullen jag använder finns att köpa i Creativ Companys hobbybutik.

Bokorm ull bokmärke tova

4 kommentarer:

 1. Kanonsöta! Jag har aldrig testat att tova med vatten och såpa, bara med nålar, nu finns väl ingen ursäkt för att inte göra ett försök :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nope, inga ursäkter alls. Det är bara att sätta igång. Jag tycker att nålarna är så vassa och jag lyckas alltid sticka mig när jag nåltovar. Såpa passar mig bättre.

   Radera
 2. Con grande piacere contraccambio la visita.
  Complimenti per il tuo bellissimo blog... da oggi ti seguirò molto volentieri.
  A presto.
  Maestra Valentina

  SvaraRadera
 3. Grazie!
  Buona fortuna con il vostro lavoro!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.