9 aug. 2015

Ullkulor

Jag har tidigare visat hur man kan göra kulor av ull, genom att rulla ull i handen. Jag hittade ett enkelt sätt att få kulorna riktigt jämna och fina. Det ville jag testa. Jag blev riktigt nöjd med resultatet, så här kommer min beskrivning:

Jag använder mig av kardad och färgad merinoull. Du behöver också en liten burk med lock, varmt vatten och såpa eller diskmedel.


Så här gör jag:

Fyll burken till hälften med varmt vatten. Ta så varmt vatten du kan från kranen. Droppa i ett par droppar såpa eller diskmedel.

Ta en tuss med ull i en eller flera färger. Det ska vara ungefär så mycket som får plats i burken, utan att man packar det för mycket. Stoppa ner ullen i burken och sätt på locket.

Sedan är det dags att skaka! Skaka burken i ca 5 minuter. Gör man detta med små barn kan man låta dem springa runt med burken i handen, så får de röra lite på sig samtidigt...

Kika sedan i burken. Det ska ha bildats en boll av ullen. Den är fortfarande inte helt färdigtovad, men ska ha en rund fin form. Har den inte det, får man skaka lite till.

När bollen är rund och fin, kan man ta upp den i handen och rulla ihop den till en hårdare boll mellan handflatorna.

Kulorna kan man använda till smycken, att brodera på, som dekoration mm.

Den ull jag använder kommer från Creativ Companys hobbybutik.

I undervisning

Det här tipset innefattar delar av det centrala innehållet i ämnet slöjd. För att utveckla uppgiften ytterligare kan man:

* Prata om ullens betydelse för människor i olika tider och om hur ullen kan komma till användning på olika sätt.

* Prata om ullens egenskaper, som gör att den tovar sig.


2 kommentarer:

  1. Vilken bra idé för att få dem släta och runda.! /Helena Andreasson (Hemgjord.blogspot.se)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det! Jag älskar sätt som gör att alla kan lyckas!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.