16 juli 2016

Dekorerade kakor

Då och då dyker det upp små filmer som visar hur någon dekorerar de mest fantastiska kakor med glasyr. Det ser så lätt ut, men är det verkligen det? Går det att göra skapligt enkelt? Det ville jag testa...
Kakor dekorerade med glasyr
Jag kan konstatera att det ser betydligt lättare ut än vad det är att få till supervackra mönster, men det är skapligt enkelt att dekorera kakor med glasyr och jag tycker att det blev ett helt ok resultat - i alla fall med tanke på att det var första försöket. Riktigt roligt var det i alla fall!

Kakorna är gjorda av en enkel mördeg:
4 dl vetemjöl
200g smör eller margarin
1,5 dl socker
1 äggula (spara vitan till glasyren)
Rör ihop alla ingredienser till en deg. Jag använde matberedaren. Låt degen vila i en halvtimme.

Kavla sedan ut degen med mjöl och ta ut kakor med en form. Lägg kakorna på en plåt och grädda i 175 grader i 10-15 minuter beroende på tjocklek.

Medan kakorna svalnar kan man förbereda glasyren:

Vispa äggvitan tillsammans med några droppar citron tills den blir ett fast skum. Vispa sedan i ungefär 100 g florsocker. Hur mycket man behöver beror på hur stort ägget är. Glasyren ska vara tillräckligt fast för att hålla ihop, men ändå så pass lös att den kan rinna ut, utan att klumpa sig. Man får helt enkelt prova sig fram. Blir glasyren för hård, tillsätter man någon droppe vatten eller citronsaft. Färga glasyren med karamellfärg.
Häll glasyren i en spritspåse. Jag brukar ta hjälp av ett glas som jag sätter påsen i medan jag fyller. Då får man två händer lediga. Jag använder engångspåsar från Toppits.
När kakorna svalnat är det dags för det roliga!

Börja med att spritsa en kant runt kakorna. Fyll sedan ytan med glasyr. Peta runt med en tandpetare eller en grillpinne så att glasyren rinner ut i hörnen och blir slät.

Jag provade både att låta kanten torka och sedan fylla och att fylla direkt. Det fungerar vilket som, men vill man ha en tydlig kant i annan färg blir det bättre om den torkar först.

Sedan är det bara att testa, leka och upptäcka.

Vill du se hur proffsen gör, kan du titta här:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.