28 aug. 2016

Chiliknappar


Chokladkakor med chili och salt


Gillar du choklad och chili kommer du att älska de här små godbitarna. Dessutom blir de lätt ett samtalsämne - kan man baka med Sambalk Oelek?

30 - 40 Chiliknappar                ugn: 175 grader

100g smör eller margarin (rumsvarmt)
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
3 msk kakao
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Sambal Oelek efter smak -  1/4 - 1/2 tsk
Flingsalt eller salt från kvarn.



1. Vispa ihop smör, socker och sirap.

2. Blanda kakao, mjöl och bakpulver i en skål.

3. Häll mjölblandningen i smörblandningen tillsammans med Sambal Oelek.
Rör ihop snabbt till en jämn deg. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.

4. Rulla ut degen till en rulle. Skär rullen i "knappar"




5. Lägg "knapparna" på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till dem lite. Strö över lite flingsalt eller kvarnsalt.

6. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Kakorna är fortfarande mjuka när du tar ut dem, men stelnar när de svalnar.


3 kommentarer:

  1. Snabbgjorda och mycket goda med smak av sött, salt och hetta. Två av tre tonårsbarn tyckte om dem.

    Smälte smöret första omgången (läste inte ordentligt) och fick då ha i mer mjöl. Kakorna blev mer som skorpor, dvs hårdare och torrare, men samtidigt godare till te enligt äldsta dottern. Andra omgången kakor blev mer lättätna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för utförlig utvärdering :)

      Radera
    2. Idag blev det dubbel sats på en gång. Inte lönt med mindre. ;-)
      Så ett stort tack för nya favoritkakor.

      Radera