7 aug. 2016

Färgsnurra

Färgsnurra av papper. Pyssel barn

Sådana här färgsnurror gjorde vi när jag var liten. Jag hade nästan glömt bort dem...

Du behöver:
Ritpapper
Kartong (baksidan på kollegieblock, pizzakartong etc...)
Färgpennor
Sax
Lim
Nål (eller något annat att göra hål med)
Snöre.

Gör såhär:


1. Rita upp en cirkel på kartongen och två cirklar på ritpappret. Använd en liten skål eller något annat runt som mall. Cirkeln kan vara 10-15 cm i diameter.


2. Färglägg cirklarna på ritpappret i många olika färger. Klipp ut alla cirklarna och limma de färglagda cirklarna på kartongcirkeln. Låt limmet torka. Klipp till kanterna så att de blir jämna, om det behövs.

3. Gör två hål mitt i cirklarna. Trä ett snöre igenom båda hålen och knyt ihop ändarna. Snörets längd kan man prova fram, men en dryg meter kan vara lagom.

4. Håll snurran så att snöret ligger runt händerna. Snurra upp snurran några varv genom att veva upp snöret, ungefär som när man vevar ett hopprep. Dra sedan försiktigt ut med händerna. Då kommer snurran att börja snurra och tråden snurra upp sig och sedan snurra ihop sig igen. Låt händerna följa med inåt. Dra sedan försiktigt utåt så att snurran snurrar igen. Det krävs lite övning, men när man väl kan är det är det bara att snurra på och se hur snurran snurrar och färgerna blandas!
Färgsnurra av papper

Sådana här snurror kan man göra bara för att det är kul, men de skulle också kunna vara en del i bild- eller fysikundervisningen när man pratar om ljus, färger och färglära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.