18 sep. 2016

Äppelroskaka

Min mormor gjorde den allra godaste äppelkakan. Detta är hennes recept i kombination med en enkel teknik att göra rosor av äpplen. Det är lite pyssligt, men inte svårare än att man kan göra det tillsammans med barn.
Äppelkaka med äppelrosor

Till en kaka behöver du:

4-6 äpplen

2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
½ tsk kardemumma
25 g smör eller margarin
pärlsocker


Börja med att skiva äpplena. Skär äpplena på var sida av kärnhuset och skiva sedan delarna i tunna skivor. Lägg skivorna i kokande vatten i ett par minuter så att de blir mjuka. Häll äpplena i en sil så att de rinner av och svalnar.

Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform. Smörj kanterna med smör eller margarin.

Gör sedan smeten:

Vispa ihop ägg och socker.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
Häll mjölblandningen i äggblandningen och blanda.
Häll smeten i formen.


Så gör du äppelrosor

Såhär gör du rosorna:

Ta 3-4 av de tunnaste äppelskivorna och lägg dem omlott på rad. Rulla ihop skivorna till en rulle. Ställrullen upp framför dig. Ta sedan en skiva i taget och lägg om rullen. Bygg på rosen tills den får den storlek du önskar. Sätt sedan ner den i formen. Fyll formen med äppelrosor.



Strö över kanel och kardemumma.
Skiva smöret med en osthyvel och lägg ovanpå.
Strö över pärlsocker.




Grädda kakan i ca 20 minuter i 175 grader.

2 kommentarer: